1e jachtdag v/h seizoen

Piet klaar om door de bieten te gaan.

Piet klaar om door de bieten te gaan.

Afgelopen zaterdag was het 15 oktober en dat is tevens de officiële opening van het kleinwild jachtseizoen in Nederland. Wij waren deze dag uitgenodigd om mee te gaan met een combinatie waar ik al jaren kom. Soms met geweer maar ook om te drijven. Ik ga liever jagen zonder geweer en met hond(en) dan zonder hond(en) en met geweer.

Deze zaterdag mochten wij mee als drijvers en het bleek in de ochtend nog een beetje te miezeren maar in de middag werd het droog en brak zelfs de zon nog door. Dus een prima dag om lekker buiten te zijn en te genieten van de natuur. Nadat iedereen aanwezig was werd het plan voor deze dag doorgenomen. In de ochtend stonden de bieten en wat rabarber op het programma om uit te drijven. Nadat de posten verdeeld werden en iedereen op zijn plek stond konden wij beginnen met drijven. In deze eerste drift kwam er halverwege een fazanten haan op de wieken. Een geweer naast mij werd geschouderd en na het schot zag ik de fazantenhaan in de bieten vallen. Pien had het ook gezien en zo klein als ze is, vergeleken met de andere Labradors, Bracco Italiano en Duitse staande Langhaar, wist zij deze haan toch goed te markeren. Ze snelde zich door de bieten en was de eerste hond die bij de haan uit kwam.

De tweede hond de Labrador van het geweer dat de haan schoot werd door Pien vriendelijk verzocht een ander stuk wild om te zoeken deze was namelijk van haar. De Labrador besloot eieren voor haar geld te kiezen en ging met vervolg. Helaas lukte het ons niet om Pien de fazantenhaan te laten apporteren maar ze week niet van zijn plek af zodat ik hem later toen de drift verder was opgelopen makkelijk kon oppakken.

Ondanks dat ik tijdens deze jachtdagen nog altijd mijn grote Vizsla Xam mis mijn eerste jachtmaatje, toch ben ik dan trots op deze kleine Teckel dame die er voor zorgt dat het wild niet zal ontkomen al apporteert ze het niet altijd. Dit ligt niet aan Pien maar voornamelijk aan mij zelf aangezien het zweetwerk voorrang heeft gekregen de laatste tijd en daardoor het apporteren erbij is ingeschoten. Iets waar wij nu toch weer wat meer op gaan oefenen aangezien dit nu met Pleun ook iets is wat getraind word.

Er volgenden nog meer driften en zelfs sloten werden overwonnen met behulp van een soort fierljep stok. Er zijn fazanten op de wieken gegaan, Eenden uit het riet gedreven en hazen uit de pot gestoten. Waarbij sommige voor de loop kwamen wisten anderen toch het hazenpad te vinden en zo te ontkomen. Piet heeft weer mooi bewezen dat teckels toch echte jachthonden zijn. Pien en ik hebben genoten van een prachtige dag, mooi wild en met veel gezelligheid. Dat er nog meer van dit soort jachtdagen mogen volgen…..

Het tableau v.d. eerste jachtdag.

Het tableau v.d. eerste jachtdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *