De Jacht

zweetwerktraining 1Zoals vele mensen zullen weten zijn Dashonden echte jachthonden. De naam Dashond komt dan ook van het feit dat deze honden gefokt zijn voor onder andere de jacht onder de grond op Dassen. Onder de grond komen deze honden ook echt tot hun recht op de vossenjacht en de kleinere varianten de Dwerg, en de Kaninchen Dashond kunnen behalve op vossen ook worden ingezet op de jacht onder de grond op konijnen. Vaak jagen ze het wild dan uit hun ondergrondse holen en burchten waarna het tijdens het wegvluchten kan worden geschoten door de jagers die boven de grond staan. Vaak wordt hierbij dan gebruik gemaakt van het jachtgeweer en wordt er dan geschoten met hagel.

Behalve voor de jacht onder de grond zijn Dashonden ook zeer geschikt voor de jacht boven de grond. Door hun lage bouw zijn ze erg goed in het uitwerken van sporen. Dit is ook de reden dat vele Dashonden worden opgeleid tot zweethonden. Getraind in het opsporen van gewonde stukken wild welke zijn aangeschoten of aangereden. Door deze dieren op te sporen kunnen ze daarna zo humaan mogelijk en snel mogelijk uit hun lijden worden verlost. Dashonden gebruiken hierbij hun uitzonderlijke goede reukvermogen en speuren de grond af naar geuren van door het gewonde dier verloren zweet (jagersterm voor bloed) en of de geur welke door het gewonde dier zijn afgegeven middels de geurklieren welke vaak in de achterpoten aanwezig zijn.

Samen bij de auto

Samen bij de auto

Ook tijdens de bewegingsjacht op grofwild worden Dashonden ingezet om te drijven. Het doel is dan dat de honden het grofwild, denk hierbij aan reeën, herten en wilde zwijnen, in beweging te brengen en uit de dekking te drijven. Op deze manier komt het wild dan vaak voorbij de posten waar de jagers hun positie hebben ingenomen zodat op een effectieve wijze een deel van het afschot plan behaald kan worden. Dashonden zijn hierbij zeer stoere honden die niet bang zijn voor een wild zwijn van 100 kilo en deze rustig uit de dekking durven te drijven. Door luid te geven weten de geposteerde jagers vaak dat als de honden hun kant op komen het wild er vaak vooruit zal lopen.

Pien met haar zwijn

Pien met haar zwijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *