Zweetwerk

Deze diashow vereist JavaScript.

imageZweetwerk is een vorm van speuren met een hond maar dan jacht gerelateerd. Zweet is namelijk een jagers term voor bloed. Met zweetwerk word dan ook wel het uitwerken van een bloedspoor bedoeld van een gewond stuk wild. Dit kan gebeurd zijn door bijvoorbeeld een aanrijding met een stuk wild zoals een ree, dam-, edelhert of wild zwijn. Of wanneer één van de hiervoor genoemde dieren wordt aangeschoten tijdens de beheersjacht maar niet ter plekke ligt.

In zo’n geval wordt er een beroep gedaan om een zweethondengeleider met zijn hond. Deze opgeleide honden en geleiders zijn in staat om het spoor van een gewond dier te volgen om zo uit eindelijk het stuk wild binnen te brengen en indien nodig zo spoedig mogelijk uit het lijden te verlossen.

imageMet Xam onze korthaar Vizsla waren wij reeds een gecertificeerd zweethondenteam geweest. Helaas is deze grote Vizsla 9 december 2015 overleden. Pien is zijn opvolger en ook Pien heeft zichzelf inmiddels gecertificeerd voor deze lijst. Om haar goed op niveau te houden blijven wij natuurlijk oefensporen met haar lopen en om de zoveel tijd mag zij zich nuttig maken in de praktijk. Inmiddels heeft zij al meerdere natuurnazoeken gedaan op ree- en zwartwild en met succes. Naast Pien is onze tweede teckel Pleun nu ook in opleiding tot zweethond. De eerste oefensporen heeft zij al mogen lopen en daarbij heeft ze duidelijk aanleg voor het vak laten zien.

LET OP!!
Zweetwerk is een serieuze bezigheid wanneer het een natuurnazoek betreft. Natuurlijk is het mooi om het geleerde in de praktijk te brengen maar het belangrijkste doel is natuurlijk om het gewonde stuk wild te vinden en indien nodig het lijden te beëindigen. Hierbij lettende op de veiligheid van jezelf, je hond en de omgeving.

Meer infromatie hierover is ook te vinden op de site van de Stichting Zweethonden Nederland (www.zweethonden.nl)

Pien met haar zwijn

Pien met haar zwijn

Pleun met haar 1e reegeit

Pleun met haar 1e reegeit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *