Schotvasttest

Omdat er heel veel verschillende disciplines zijn binnen de jachthondenproeven voor teckels leek het ons handig hier een pagina aan te wijden. Dit omdat wij zelf in het begin ook tegen allemaal vragen aan zijn gelopen en wellicht met de info die u op deze pagina vind dat het één en ander in aanleg wat duidelijker voor u is.

Wanneer u net een jonge teckel in huis heeft genomen en u heeft het plan om deze te gaan opleiden voor de jachthondenproeven dan is het wellicht ook handig om een bepaalde volgorde te hanteren. Het is voor een hond die iets moet aanleren niet handig om tegelijkertijd bezig te zijn met verschillende disciplines. Het is dan ook wenselijk om per discipline te tijd te nemen en deze eerst naar behoren en tevredenheid af te ronden voordat u verder gaat met een volgende.

Schotvast (vermelding Sv op stamboom):

Tijdens de schotvasttest wordt er gekeken of de hond welke zich op dat moment vrij in het veld moet bevinden (enkele meters vanaf zijn voorjager en vrij bezig met zoeken) geen schotangst vertoont. Voordat u deel neemt aan de proef krijgen de honden terwijl zij nog aan de lijn zitten naast hun voorjager eerst een gewenningsschot. Dit zodat de hond dan nog in de veilige omgeving van zijn baas kan wennen aan het schot. Hierbij wordt het schot geleverd door een hagelgeweer wat toch een redelijke knal oplevert. Deze knal is niet te vergelijken met die van een alarmpistool zoals vaak gebruikt wordt tijdens de jachthondentrainingen. Sommige honden zijn in aanleg niet schotschuw maar omdat ze de knal niet kennen kunnen ze bij de eerste keren hier schrikachtig op reageren. Ons advies is dan ook om voordat u deel neemt aan de schotvasttest eerst eens zelf te kijken hoe uw hond reageert op de knal van een hagelgeweer. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld via internet te kijken waar er bij u in de omgeving een kleiduivenschietbaan aanwezig is. Zodra u dit weet kunt u deze training opbouwen om u hond te laten wennen aan het schot. Wat veel mensen doen is naar de schietbaan rijden maar niet gelijk met de hond de schietbaan op of heel dichtbij de schutters gaan staan met de hagel geweren. Beter is het om in de buurt van de baan buiten het terrein gewoon eerst wat met uw hond te gaan lopen. Kijk dan goed hoe uw hond reageert op de knallen.

LET OP! Een veel gemaakte fout is de volgende: De hond schrikt heel erg van de knal. Omdat de hond schrikt wilt u deze troosten en dat doet u ook. De fout in deze is dat u de angst van de hond bekrachtigd door deze te troosten.

De juiste manier om in zo’n geval te reageren is negeren. Doordat u niet reageert en de hond geen aandacht geeft ziet hij dat het voor u heel normaal is en zal het dan ook eerder accepteren dan wanneer u in zijn angst mee gaat dan wel hem gaat troosten.

Wanneer de hond niet/niet meer reageert op de knallen van het schot is het moment aangebroken om de afstand van de hond tot het schot te verkleinen. Doe ook dit weer trapsgewijs. Dus niet gelijk van 100 meter afstand naar 10 meter afstand maar als voorbeeld:

1e keer 100 meter afstand
2e keer 70 meter afstand
3e keer 40 meter afstand
4e keer 20 meter afstand
5e keer 10 meter afstand
6e keer 5 meter afstand

Natuurlijk gaat dit bij de ene hond sneller als bij de andere hond daarom kan je hier geen termijnen aan hangen om een hond hier aan te laten wennen. Wees eerlijk voor jezelf en voor je hond. Ga niet te snel als de hond nog angst vertoont en probeer ook al het ongewenste gedrag te negeren. Beloon de hond ook wanneer je doel bereikt wordt. Je kan ook bij elk schot om een hond er overheen te laten komen even ergens mee laten spelen. Op deze manier kan de hond het schot gaan associëren met iets leuks.

Rijgelement Schotvasttest

Artikel II.A.1

DOEL
Het doel van de schottest is vast te stellen of de deelnemende honden niet schotschuw of te schotgevoelig
zijn.

Artikel II.A.2

TOELATINGSEISEN
Om aan deze test te mogen deelnemen moet de hond op de dag van de test tenminste zes maanden oud
zijn.

Artikel II.A.3

KEURMEESTERS
De schottest wordt beoordeeld door één keurmeester.

Artikel II.A.4

DE INRICHTING VAN DE TEST
De test wordt afgelegd in een overzichtelijk terrein. De voorjager stuurt de hond, onaangelijnd, uit op
aanwijzing van de keurmeester. Zodra de hond minimaal 30 en maximaal 50 meter van zijn voorjager is
verwijderd, geeft een officieel geweer, op aanwijzing van de keurmeester, met een hagelgeweer twee
schoten, kort na elkaar, af.
Noot:
Voorafgaande aan de test worden, zo mogelijk voor alle honden die voor de test zijn aangemeld
gezamenlijk, op aanwijzing van de keurmeester twee “gewenningsschoten” afgegeven.

Artikel II.A.5

BEOORDELING
Honden, die niet schotschuw of overgevoelig voor het schieten zijn hebben deze test met goed gevolg
afgelegd. Schotschuwheid en of overgevoeligheid voor het schieten kan zich onder meer openbaren door
“er angstig vandoor te gaan” of “zich uit angst proberen te verbergen”. Indien de keurmeester twijfelt
omtrent de uitslag, is hij bevoegd de test, na ongeveer 30 minuten, opnieuw te laten afleggen.

Artikel II.A.6

KWALIFICATIES
Bij deze test worden geen kwalificaties toegekend.
Als waardering wordt uitsluitend vermeld: “VOLDAAN” of “NIET VOLDAAN”.

Artikel II.A.7

AANTEKENINGEN
Honden, die deze test met goed gevolg hebben afgelegd, verwerven de aantekening: SCHOTVAST = Sv.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *